logo ferme

Home

Over ons!

 

Wij zijn een Belgisch koppel, afkomstig uit Gent, gevestigd in de Ardèche, in het zuiden van Frankrijk, aangetrokken door de natuur, de mooie landschappen, het zachte klimaat,…

 

Na een landbouwopleiding en meerdere stages, zochten en vonden we een gedroomde plek waar we ons project konden waarmaken. In 2005, in het kleine gehucht St-André Lachamp, gingen we van start.

 

Onze boerderij is gelegen in de Cevennen van de Ardèche, in het regionaal natuurpark « Monts d’Ardèche », temidden oude kastanjeboomgaarden.

 

Ons bedrijf omvat 3 verschillende activiteiten :

Het kweken van biologische kastanjes

Geleidelijk aan hebben we de oude, verlaten boomgaarden opgeknapt om ze weer oogstbaar te maken. Deze waren namelijk sinds minstens 60 jaren niet meer onderhouden. We hebben de gezonde kastanjebomen behouden en hebben ook bomen gegreft. We bleven hierbij trouw aan de lokaletraditionele kastanjevariëteiten. Deze geven ons kleine, maar heel zoete en smaakvolle kastanjes. Niet te vergelijken met de hybridesoorten die we vandaag vaak vinden : groter, maar met veel minder smaak.

 

We rapen onze kastanjes zelf, met de hand. Onze boomgaarden zijn te steil of bevinden zich op kweekterrassen waardoor ze onbereikbaar zijn voor een tractor. Onze boomgaarden onderhouden we met de bosmaaier en de kettingzaag, zonder chemische producten. Ook na de oogst behandelen we onze kastanjes niet met schimmelwerende middelen of insectenverdelgers. Om ongedierte te vermijden gebruiken we aloude technieken zoals het onder water leggen van de kastanjes. Beschadigde kastanjes met gaatjes drijven boven en kunnen zo gemakkelijk verwijderd worden. Na het oogsten verwerken we onze kastanjes zo vers mogelijk.

 

Je kan bij ons traditionele kastanjeproducten vinden, maar ook originelere recepten die we zelf hebben gecreëerd

 

Imkerij

We hebben ook bijenkorven die we grotendeels in de zone van het regionaal natuurpark plaatsen. Onze korven verplaatsen we ook naargelang de bloei om zo verschillende soorten honing te kunnen oogsten. Zo heeft elke honingsoort zijn typische kleur, smaak en textuur.

Vers geoogste honing is altijd vloeibaar, maar deze gaat, naargelang de soort, snel of minder snel kristalliseren (versuikeren). Dit is een natuurlijk proces en heeft absoluut niets te maken met eventuele toevoeging van suiker of mindere kwaliteit ! Om geen al te harde honing te krijgen, of honing met een grove korrel, gebruiken we de techniek van het enten. Door een kleine hoeveelheid romige honing te mengen in het vat verse honing, bij een ideale temperatuur, gaan de fijne kristallen zich vermenigvuldigen en verkrijgen we een vat vol romige, vrij stabiele honing. Voor mensen die op zoek zijn naar blijvend vloeibare honing, gaan we een deel van de oogst lichtjes opwarmen, zeker niet te warm. Zo blijft de honing veel langer vloeibaar en behoudt ze toch haar voedingskwaliteit. Wat niet het geval is bij industriële honing die zeer sterk wordt opgewarmd.

 

Het kweken en het wildplukken van eetbare bloemen

Sinds enkele jaren verwerken we ook bloemen tot heerlijke siropen en geleiën. Het gaat om bloemen die we zelf biologisch kweken of die we in het wild plukken bij ons in de buurt.

 

De oogst is tijdrovend maar de bereiding is eenvoudig : op basis van een aftreksel van de bloemen of bloemblaadjes, maken we gelei met een siroop van rietsuiker en citroensap. Het resultaat is overheerlijk ! Bloemenaroma’s bewaard in een potje.

 

Je kent waarschijnlijk wel de geur van deze bloemen, en hun schoonheid. Maar kent u ook hun smaak ?

*In het dichtstbijzijnde afhaalpunt van Mondial Relay ( in Frankrijk, België of Nederland)

*Geen levering aan huis om ecologische redenen.

CONTACT: contact@lafermedemanuetmaia.com

ADRESSE: 2704 Chemin de Charrus, 07230 St-André Lachamp